Tips om te sporten in de hittea

Tips om te sporten in de hitte

Met de zomer op zijn hoogtepunt en de temperaturen  die stijgen (althans waar ik woon) wordt het steeds moeilijker voor mensen om de motivatie te vinden om te trainen en gaan de meesten gewoon chillen met een ijsje in de hand. Wat natuurlijk ook erg leuk is, maar sporten ook, toch?

Begin je ook al spontaan te zweten als je alleen nog maar aan sporten denkt?
Stiekem hoop ik dat je “ja” hebt geantwoord omdat ik me daardoor beter zou voelen over mijn eigen zweetgewoontes. 🙂

Maar goed, flauwe pogingen om grappig te zijn aan de kant gelaten. De titel zegt dat ik je enkele van mijn tips zou geven om te trainen tijdens de hitte, dus laten we doorgaan.

Houd het weer in de gaten

Je wil trainen op het moment van de dag waarop het het koudst is. Houd dus de temperatuurvoorspellingen van de  hele dag in de gaten. Want dit kan wel eens variëren. 

Meestal is het natuurlijk de ochtend of de avond, maar er kan een aanzienlijk verschil zijn tussen de temperatuur, wind, etc …  tussen de ochtend en de avond.

Verander je cardio

Wat ik meestal doe op hele warme dagen is het lopen laten zijn voor wat het is en ga ik wat mountainbiken in het bos, waar het koeler is en de wind van het fietsen je ook verkoelt. Natuurlijk kun je ook gaan zwemmen of een hele dag kanoën. Vooral het laatste: zo heb je een hele dag plezier met vrienden en toch heb je lekker gesport. Met wat geluk zijn je vrienden ook nog overkop gegaan met hun kano en kan je nog wat extra lachen, dat is dan ineens ook nog een mini ab-workout. 🙂 

Vertragen

Het is nu niet het moment om proberen records te breken: of het nu een snelste ronde is, je deadlifting-record, … De hitte zet je lichaam onder druk, dus overbelast het niet door het te ver te duwen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren!

Kleding

Zorg ervoor dat je lichte, ademende kleding draagt ​​die het zweet laat verdampen. Dit zal je helpen sneller af te koelen, maar voorkomt ook huidirritaties.

Water, water, water

Ja kijk, soms moet het ook maar eens héél erg logisch zijn maar als je traint, zweet je (duh!) en bij warm weer zweet je nog vele malen meer. (dubbele duh!) Maar je moet de hele dag door drinken om je hydratatieniveau de hele tijd hoog te houden.

Tijdens work-outs kan je best elke 15 minuten rond de 100 – 200 ml water drinken om te voorkomen dat je gaat dehydrateren. Als je niet voldoende hydrateert zijn de symptomen: hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, …

En dat lijkt me nu iets wat je liever wil voorkomen, toch?

Zonnecréme

Als je in de zon gaat trainen, zou dit iets moeten zijn dat je altijd moet doen. Je huid is gevoelig en zelfs op bewolkte dagen kun je gemakkelijk verbranden!

Heb je zelfs nog tips? Laat het me hieronder even weten!

Categories: Training tips

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *