Afvallen en slank blijven

Maaltijden meten 🙂

Afvallen en slank blijven: het is een combinatie die velen zoeken.
Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik zelf nogal wat gewicht heb verloren. Ongeveer 20 kg in de loop van 5-6 maanden en ik wil je nu een paar tips geven om het je makkelijker te maken in jouw afval-avontuur.
En onderaan vind je ook nog een link voor een gratis mealprep gids om je op weg te helpen, lief hé! 🙂

 Nu, in geen geval is dit de enige manier om gewicht te verliezen, maar het is een manier die werkt, dat kan ik wél zeggen.

1) Er is geen magische manier

Ok, laat me beginnen door te zeggen dat als je op zoek bent naar een magische manier om gewicht te verliezen zonder enige moeite je op het verkeerde adres bent.

Er zijn geen dieetpillen die magisch het vet laten verdwijnen, het gebruik van zo een sauna riem zal je buikvet niet verbranden, het gebruik van laxeermiddelen (ja, mensen doen dat!) zal ook niet helpen, …
Dus verspil je geld niet aan zulke domme dingen! Je kunt het maar beter aan mij en mijn pindakaasverslaving geven, dan maak je tenminste één persoon gelukkig.

Nu dat duidelijk is, laten we verdergaan naar het volgende punt.

2) Houd bij wat je eet (en drinkt)

Ben jij een van die mensen die niet veel eet maar toch aankomt?
Dan is er een grote kans dat je onderschat hoeveel je eet of wat je eet.
Ik stel voor dat je een dagboek bijhoudt met al je maaltijden of de app MyFitnesspal gebruikt. Hier vind je een uitgebreide gids over hoe je de app kunt gebruiken.

En zoals met alles: meten is weten. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit een van de meest cruciale stappen is, dus houd alles wat je eet ijverig bij, het is echt de moeite waard!

Herken je dit soort denken? “Nou, ik kan een dessert eten omdat ik vandaag een half uur heb gelopen”.
Zou je het nog steeds eten als je erachter bent gekomen dat je met dat dessert 500 calorieën hebt binnen gewerkt, terwijl je alleen maar 350 hebt verbrand? Dus je bent eigenlijk aan het bijkomen in plaats van vet te verbranden. Dat is waarom je moet weten wat je eet.

Veel mensen maken op die manier valkuilen voor zichzelf, ze spenderen wel uren in de sportschool maar doen al dat werk teniet door hun voedsel niet bij te houden. Waarom zou je nu al die moeite willen doen en je resultaten verknoeien?

3) Je mindset

Veel mensen zien dit aspect over het hoofd en beginnen met halve pogingen om af te vallen, zonder echte commitment.

95% begint hun afvalreis met de woorden “Ik wil beginnen met afvallen”.
Ik weet dat het stom klinkt, maar je moet elke dag tegen jezelf zeggen dat “je zult afvallen”.
Overtuig jezelf dat je het echt kan doen, omdat je het ook echt kan. Geloof me: ik at elke vrijdag 1 kg lasagne gevolgd door koekjes en mij is het gelukt, dus jij kan het ook.

Er is helemaal niets bijzonders of mysterieus aan mensen die afvallen, ze geloven in zichzelf en ze doen de inspanningen die ervoor nodig zijn.

4) Visualisatie

Visualisatie begint met het visualiseren van jezelf en de manier hoe je er uit wil zien.
Ik deed het door te kijken naar foto’s van mensen die een transformatie hadden ondergaan op een vergelijkbare manier als degene die ik wilde bereiken.

Ook was “afvallen” in die tijd altijd top of mind.

Ik raakte er bijna geobsedeerd door maar als je het een paar maanden volhoudt, krijg je ook echt de resultaten! Het is het allemaal echt waard.

Echt in alles wat ik deed, gaf ik prioriteit aan mijn reis naar gewichtsverlies.
Uit eten gaan? Ja! Maar ik eet een salade en drink wat water.
En raad eens? Je zult niet minder plezier hebben!

Visualisatie werkt ook op een andere manier: elke keer dat mij een stuk taart, snoep, … werd aangeboden wist ik dat dit niet in mijn plan paste.
Ik visualiseerde wat dat soort voedsel met mijn lichaam zou doen en het was gewoon echt geen optie dat ik een hele week “dieet”  voor wat tijdelijk genot zou ruilen.

 

Afvallen en slank blijven

Mijn eigen transformatie

5) Het is tijdelijk

Het tijdelijke werkt op een aantal niveaus.
Hoewel afvallen niet altijd een pretje is, is het wel één ding: Het is absoluut tijdelijk.
Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt en je hebt een goede mindset en kennis over eten door je fooddiary, is dat niet zo moeilijk.

Je hebt nu de kennis om de zaken slim aan te pakken, het moeilijke deel is nu echt voorbij. Dus houd hier rekening mee terwijl je afvalt: Het is allemaal tijdelijk deze fase.
Wat is 6 maanden als je de komende 20 jaar gelukkiger met jezelf zult zijn?

Als er iets is dat ik je kan vertellen, dan is het dat je erg blij zal zijn met het resultaat en dat het het allemaal waard was.

Ja zeker, je zou die training kunnen overslaan of je zou dat stuk taart kunnen eten en je zult je een tijdje beter voelen.
Maar wat zijn 10 minuten goed voelen nu waard vergeleken met je resultaat op lange termijn? Elke keer als je ‘nee’ zegt, ben je op weg om je een stuk beter te voelen over jezelf!

6) Hou je progressie bij

Dit werkt zo motiverend! Ik woog me wekelijks en nam elke week ook foto’s van hoe ik er uit zag.
Ik stel voor om jezelf ‘s morgens op een vaste dag te wegen nadat je naar het toilet bent gegaan en dat gewicht in een excel-sheet bij te houden.
Je zult merken dat je in het begin altijd meer gewicht verliest dan in een later stadium, maar als de algemene trend neerwaarts is, helpt het je dingen in de juiste context te plaatsen.

En omdat gewicht slechts een getal is, laten foto’s zien wat je in eerste instantie hebt bereikt. En het is een stuk moeilijker om dat resultaat dan zomaar uit het raam te gooien.
Maak dus regelmatig foto’s en doe dit elke keer op dezelfde plek met dezelfde belichting.
Veranderen van belichting doet veel, dus om op de juiste manier te vergelijken, maak je best altijd foto’s op dezelfde plaats.

Maar het zien van je voortgang werkt ook ongelooflijk motiverend! Vertrouw me, die beloning smaakt beter dan een chocoladekoekje 🙂

Dit is volgens mij echt een van de sleutels om ook het gewicht weg te houden na de eerste fase.
Naast het veranderen van je mentaliteit, blijft het bijhouden van je gewicht na je gewichtsverlies je ook nog helpen.
Houd daarom die regelmatige weegpunten en foto’s in stand. Als je dan een negatieve trend ziet, kun je gemakkelijk ingrijpen en met een minimale inspanning blijf je op het goede spoor!

7) Stel een realistisch doel op kop

Een realistisch te verliezen gewicht ligt tussen de 2 – 4 kg per maand. Dus kies je streefgewicht en tel terug om te weten hoe lang je moet bezig zal zijn.

Gewicht is niet alles, maar het helpt wel om realistische doelen te stellen, omdat het meetbaar is.

8) Trainen

Hoe dan ook, je moet altijd trainen. Voor gewichtsverlies is naar de gym gaan een geweldige manier om je lichaam te “her”bouwen. Of je nu een man of een vrouw bent, dit is dé manier om je lichaam vorm te geven. Het opbouwen van spieren helpt je om je lichaam vorm te geven en hoe meer spieren je hebt, hoe meer je lichaam in rust verbrandt.

En voor de dames: maak je geen zorgen gewichtheffen zal je NIET op een man laten lijken. Als het zo gemakkelijk was om er uit te zien als een bodybuilder, zouden meer mensen er zo uitzien 🙂

Maar onthoud wel altijd dat afvallen 80% voedsel en 20% lichaamsbeweging is!

Ik ben ook een grote fan van cardio, het helpt met je conditie en is goed voor je hart. Het hart is de motor van je lichaam, die motor wil je toch zo goed mogelijk verzorgen?

 

Afvallen en slank blijven

Trainen is altijd goed!

9) Leer om te gaan met tijdelijke tegenslagen

Het is onvermijdelijk dat je een aantal tegenslagen zal hebben. Als het mentaal is, onthoud dan de reden waarom je het doet en kijk terug naar alle vorderingen die je hebt gemaakt.

Als het fysiek is probeer dan het plateau te doorbreken. Herbereken je caloriebehoeften in MyFitnesspall, want hoe minder je lichaam weegt, hoe minder je mag eten. Als je veel gewicht hebt verloren, maar nog steeds eet wat je maanden geleden at, zal het gewicht niet meer zo snel verdwijnen.

10) Timing en planning

Timing is totaal niet moeilijk, je kunt en moet NU beginnen .
 Oh maar ik ga dit weekend naar een verjaardagsfeest of ik ga volgende week op vakantie en wil nog even genieten”.

Je zult niet geloven hoe vaak ik dit heb gehoord en wat gebeurt er erna? Juist ja… Niets of ze beginnen en de week erna is er nog een feest of een ander excuus en de plannen vallen in het water. Dit alles gaat terug naar punt 5: het is allemaal tijdelijk dus begin met het opzij zetten van deze verleidingen.

Een goede manier om hier tegen voorbereid te zijn, is door mealpreps. Het bereiden van je maaltijden is de beste manier om je op het juiste spoor te houden. Want zoals gezegd: Afvallen is 80% op basis van je voeding, en een goede planning maakt de dingen zoveel gemakkelijker.
Gelukkig krijg je, als je je op mijn blog abonneert, een gratis korte handleiding over mealpreps (in het Engels), dus ik raad je ten zeerste aan je onderaan aan te melden hiervoor. Je zal zien dat het echt helpt! En het bespaart je ook echt nog tijd, geloof me!

 

Afvallen en slank blijven

Mealprep

Conclusie

Als er één woord is in de zoektocht naar afvallen en slank blijven dat je moet onthouden, is het “JIJ”.
Ik geloof echt dat iedereen met de juiste mindset kan bereiken wat ze willen. En het vergt wel wat opoffering, maar zoals met alles in het leven: als je je echt aan iets toewijdt, krijg je de resultaten die je wilt.

Maar wees vooral eerlijk met jezelf!

Wil je nu aan de slag gaan? Klik dan hier en ontvang een gratis handleiding(Engels) over hoe je mealpreps kunt maken, zo ga ook jij goed van start!
Als je nog vragen hebt, neem dan contact met me op!

 

 


Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *